Aksamitna zupa krem z dyni i papryki

Aksamitna zupa krem z dyni i papryki

Ekspresowa, aksamitna i bardzo smaczna, a do tego ma piękny kolor. Uwielbiam :)


Składniki

- około 900 g dyni;
- 3 czerwone papryki;
- 2-3 ząbki czosnku;
- duża cebula;
- około 600 ml wody lub bulionu warzywnego;
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki;
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki;
- szczypta pieprzu cayenne;
- 1/2 łyżeczki cukru;
- szczypta gałki muszkatołowej;
- szczypta mielonego imbiru;
- sos sojowy;
- sól;
- pieprz;
- olej z pestek winogron;
- ewentualnie uprażone płatki migdałów.

Dodatkowo

- kromki chleba;
- żółty ser.

Aksamitna zupa krem z dyni i papryki

Przygotowanie

Umytą i oczyszczoną dynię oraz paprykę pokrój w kostkę. Obrany czosnek i cebulę drobno posiekaj i przesmaż na 2-3 łyżkach oleju. Następnie dodaj przygotowaną paprykę oraz dynię, wymieszaj i chwileczkę podsmaż. Kolejno dodaj wszystkie przyprawy i zalej wodą lub bulionem. Gotuj na małym ogniu, aż warzywa zmiękną, około 25 minut. Po tym czasie zmiksuj na gładką masę. Ewentualnie możesz doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowy. Kromki chleba podpiecz z żółtym serem. Zupę przed podaniem oprósz płatkami migdałów i podawaj z podpieczonymi kromkami.

Aksamitna zupa krem z dyni i papryki

Wraz ze sklepem Smaki Południa zapraszam do ciekawego portalu, gdzie wraz z innymi fanami dobrego jedzenia można usiąść przy wspólnym stole ;)
https://realfoodie.sanpellegrino.com/en_us/table

Na sklepowe półki z tej okazji trafiła też limitowana edycja wody San Pellegrino Real Foodie.