Amoniaczki

Amoniaczki

Zdecydowanie wolę kiedy ktoś mnie nimi częstuje. Bardzo je lubię, jednak nie cierpię zapachu amoniaku. Ciasteczka są pyszne i bardzo kruche. Kiedy wystygną, amoniaku już nie czuć.


Składniki

Ciasto

- 500 g mąki pszennej;
- 1 całe jajko i 1 żółtko;
- 1/2 szklanki homogenizowanej śmietany;
- 1/2 szklanki cukru;
- 120 g masła lub margaryny;
- 1 łyżka cukru waniliowego;
- 1 łyżeczka amoniaku;
- szczypta soli;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Dodatkowo

- białko do posmarowania;
- cukier kryształ do posypania.

Amoniaczki

Przygotowanie

W miseczce połącz i zmiksuj: jajko, żółtko, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli, amoniak oraz śmietanę. Kolejno dodaj przesianą mąkę oraz kawałki masła/margaryny i szybko połącz dłońmi wszystkie składniki, aż powstanie jednolite ciasto.
Gotowe ciasto podziel na pół i rozwałkuj. Dowolnymi foremkami wytnij ciasteczka i poukładaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pamiętaj o zachowaniu odstępów. Ciasteczka posmaruj białkiem i posyp cukrem kryształem. Piecz około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Amoniaczki