Babeczki z jabłkami na cieście francuskim

Babeczki z jabłkami na cieście francuskim

Doskonałe na deser, zwłaszcza jeśli podamy je świeżutkie. Zresztą nie ma szans na dłuższe przechowanie, ponieważ zniknął w 5 minut :). Upiekłam je w kształcie kwiatków - aby choć trochę poczuć wiosnę, kilka z bezą - aby było „jajecznie” Świątecznie. W czasie ich pieczenia i po w kuchni unosi się piękny zapach. Mniam.

Babeczki z jabłkami na cieście francuskim

Składniki

- ciasto francuskie;
- 3 jabłka;
- cukier z prawdziwą wanilią i nutką kardamonu, lub łyżka cukru i płaska łyżeczka cynamonu;
- ewentualnie kilka ulubionych orzechów;
- sok z cytryny (ok. 2 łyżeczek);
- jajko lub 2 białka i 1 żółtko;
- szczypta soli;
- odrobina mleka;
- około łyżki cukru pudru.

Babeczki z jabłkami na cieście francuskim

Przygotowanie

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Tak przygotowane jabłka najlepiej spróbować i wówczas dodać odpowiednią ilość cukru z prawdziwą wanilią i nutką kardamonu, lub zwykłego cukru i płaską łyżeczkę cynamonu oraz posiekane orzechy. Jabłka poddusić około 10 minut.

Ciasto francuskie wyłożyć na blat, najlepiej na papierze, w którym jest zawinięte. Przygotować formę do pieczenia muffinek i foremki do wykrawania odpowiednich kształtów. Nie koniecznie muszą być to kwiatki. Wykrojone kawałki ciasta francuskiego wkładamy do przygotowanej formy, dokładnie dociskając do brzegów, tak aby powstało wgłębienie na nadzienie. Uformowane ciasto wysmarować od wewnątrz żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka.

Następnie na ciasto, wyłożyć przygotowane jabłka (na kilku babeczkach, po nałożeniu jabłek można położyć małe kawałeczki ciasta, wycięte małymi foremkami) i piec około 10 minut w 200°C.

Następnie białka/białko (w zależności czy babeczki zostały udekorowane małymi kawałkami ciasta francuskiego) ubić na sztywno ze szczyptą soli oraz cukrem pudrem. Po 10 minutach na babeczki bez dekoracji wyłożyć przygotowane białko. Zapiekać około 10 minut w 180°C. Często beza po wyciągnięciu z piekarnika szybko opada. Po upieczeniu można zostawić babeczki na 10 minut w piekarniku, wówczas beza nie opadnie zbyt szybko.

Babeczki można posypać cukrem pudrem lub cynamonem.

Babeczki z jabłkami na cieście francuskim