Babka kakaowa

Babka kakaowaPonieważ Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, więc proponuję „coś” świątecznego. Myślę, że te właśnie Święta nie mogą się obyć bez „bab” i to wyrośniętych ;).
Ta babka jest na tyle słodka, że wystarczy ją tylko delikatnie posypać cukrem pudrem - ja do ciasta dałam mniej cukru niż w przepisie. Jednak po jej upieczeniu nadal czułam niedosyt… baby z klasą…

Babka kakaowa
Składniki

- 25 dag mąki;
- łyżka bułki tartej;
- 25 dag cukru;
- 2 jaja;
- szklanka mleka;
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
- 2 łyżki kakao;
- cukier puder do dekoracji;
- tłuszcz i bułka tarta do formy.

Babka kakaowaPrzygotowanie

Ugotować kakao z mlekiem i ostudzić. Jaja utrzeć z cukrem, połączyć z przestudzonym kakao, a potem – mieszając - wsypać mąkę i przesianą przez sito bułkę tartą. Wszystkie składniki dokładnie jeszcze raz wymieszać, pod koniec dodać proszek do pieczenia. Przygotowane ciasto włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Wstawić do umiarkowanie gorącego piekarnika. Piec około 40 minut, sprawdzając zaostrzonym patyczkiem, czy się upiekło. Gdy upieczona babka ostygnie, wyjąć ją z formy i posypać cukrem pudrem.

Babka kakaowaPrzepis pochodzi z Biblioteczki poradnika domowego  – wydanie specjalne 1/08.