Babka kawowa z orzechami

Babka kawowa z orzechamiJeszcze jeden przepis na babę. Zgodnie z tradycją baby podajemy na Wielkanoc, ale myślę, że ta sprawdzi się również poza świętami, trochę przypomina piernik i pomimo, że jest kawowa, to kawę czuć niewiele. Wg mojej babci, Wielkanocna baba symbolizuje dobrobyt i radość ze Zmartwychwstania Pańskiego.

Babka kawowa z orzechami
Składniki na foremkę babkową ok. 21 cm:

- 70 g miękkiego masła roślinnego;
- 200 g cukru;
- 1 łyżeczka sody;
- 150 ml mleka;
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej;
- 300 g mąki;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- 2 jajka;
- 100 ml płynnego miodu;
- ok. 100-150 g posiekanych orzechów włoskich;
- polewa czekoladowa.

Babka kawowa z orzechamiPrzygotowanie

Masło utrzeć z cukrem na masę. Do drugiej miski wlać ciepłe mleko, wsypać sodę i kawę. Dokładnie wymieszać. W trzeciej misce wymieszać przesianą mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Do ucieranej masy dodawać po jednym jajku i na zmianę mikstury z obu misek. Na końcu dodać miód i orzechy. Wlać do foremki babkowej i piec w nagrzanym piekarniku w 180°C ok. 30-40 minut. Po ostudzeniu polać polewą i dowolnie udekorować.

Babka kawowa z orzechamiPrzepis pochodzi z bloga In my coffe kitchen.