Babka kokosowa

Babka kokosowa

Babka dla smakoszy kokosowych wypieków. Jest lekka i puszysta, a na dodatek łatwa do przygotowania.


Składniki

- 4 jajka;
- 150 g cukru;
- szczypta soli;
- 150 g mąki pszennej;
- 80 g mąki ziemniaczanej;
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia;
- 200 g roztopionego masła;
- 50 g wiórków kokosowych.

Babka kokosowa

Przygotowanie

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Całe jajka utrzyj ze szczyptą soli i z cukrem na puszystą masę.
Następnie stopniowo połącz z przesianą mąką, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Kolejno dolej roztopione letnie masło i utrzyj składniki na jednolitą masę.
Na koniec dosyp wiórki kokosowe i wymieszaj wszystko razem.
Gotowe ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą okrągłej formy z kominem (u mnie o średnicy 23 cm).
Piecz w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez około 40 minut, do tak zwanego „suchego patyczka”.
Wyjmij i wystudź na kratce.
Przed podaniem możesz oprósz cukrem pudrem lub polukruj. Ja najczęściej lukruję i posypuję dodatkowo wiórkami kokosowymi. Lukier przygotowuję na bazie soku z cytryny.

Babka kokosowa

Babka kokosowa