Babka maślana z cukrową skorupką

Babka maślana z cukrową skorupką

Delikatnie cytrynowa. Polecam :)


Składniki

Ciasto

- 240 g miękkiego masła;
- 120 g drobnego cukru;
- 1 łyżka cukru waniliowego;
- otarta skórka i sok z 1 cytryny;
- 3 duże jajka;
- 300 g mąki pszennej;
- szczypta soli;
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej.

Dodatkowo

- 2 łyżki drobnego cukru.

Przygotowanie

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
Masło, skórkę z cytryny, cukier i cukier waniliowy zmiksuj na jasną i puszystą masę.
Kolejno dalej miksując wbijaj po jednym jajku na zmianę z łyżką mąki. Na końcu już za pomocą szpatułki wmieszaj resztę mąki oraz sok z cytryny.
Gotowe ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy keksówki o długości mniej więcej 25 cm. Ciasto delikatnie wyrównaj i posyp dodatkowym cukrem.
Piecz w nagrzanym do 180ºC piekarniku około 1 godziny do tak zwanego „suchego patyczka”.

Przygotowując ciasto na babkę miałam okazję przetestować mikser ręczny z misą Aura firmy Russell Hobbs.

Babka maślana z cukrową skorupką