Babka piaskowa

Babka piaskowa

Lekka, delikatna i pyszna, czyli tradycyjna babka piaskowa. Babka jest niedroga, szybka w przygotowaniu i długo zachowuje świeżość, co jest niewątpliwie dodatkową zaletą.


Składniki

- 200 g mąki pszennej;
- 50 g mąki ziemniaczanej;
- 150 g masła lub margaryny - użyłam margaryny Palma z Murzynkiem;
- 4 duże jajka;
- 3 łyżki mleka;
- 150 g cukru;
- 1 torebka cukru waniliowego;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii;
- ewentualnie cukier puder do posypania lub lukier do polania.

Babka piaskowa

Przygotowanie

Miękką margarynę/masło, cukier oraz cukier waniliowy utrzyj mikserem na puch, kolejno dodawaj po jednym jajku (masa może wyglądać na zważoną, ale po dodaniu mąki będzie jednolita).
Kiedy masa będzie dokładnie utarta dodaj przesiane mąki i proszek do pieczenia, a także ekstrakt z wanilii oraz mleko i mieszaj, aż powstanie jednolite i gładkie ciasto.
Przygotowane ciasto przełóż do wysmarowanej i oprószonej bułką tartą foremki na babkę lub keksówki.
Piecz około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC, do tak zwanego „suchego patyczka”.
Wyjmij z formy, gdy trochę przestygnie. Posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.

Babka piaskowa

Babka piaskowa

Babka piaskowa