Bagietka na zaczynie poolish

Bagietka na zaczynie poolish
Uwaga: aby przygotować bagietki według tego przepisu potrzebujemy dużo cierpliwości :)


Składniki na poolish

- 150 g mąki pszennej 550;
- 150 g wody;
- 1/4 łyżeczki drożdży instant.

Wszystkie składniki wymieszać na gładkie ciasto, przykryć i odstawić do przefermentowania na około 15 godzin w temperaturze pokojowej.

Składniki na ciasto chlebowe

- cały poolish;
- 300 g mąki pszennej 550;
- 140 g wody;
- 10 g soli (około 1,5 łyżeczki);
- 1/4 łyżeczki drożdży instant.

Bagietka na zaczynie poolish

Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto chlebowe wymieszać za pomocą łyżki lub miksera. Dalej można wyrabiać też za pomocą miksera bądź ręką, jednak ciasto jest dość luźne i klejące. Mikserem ciasto wyrabiać około 10 minut. Dobrze wyrobione ciasto włożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto na blat lekko podsypany mąka, rozpłaszczyć, zawinąć brzegi na siebie znanym sposobem składania listu służbowego (kartka A4 podzielona na 3 wzdłuż krótszego boku), a potem uformować kulę, którą ponownie odłożyć do miski na następne 30 minut.

Po upływie 30 minut ciasto podzielić na pół i uformować z grubsza dwie podłużne bułki, które powinny odpocząć przez około 30 minut.

Dopiero potem formować bagietki, składając ponownie prostokąt na trzy, zlepiając mocno brzegi łączenia ciasta i ciągnąc w dwa przeciwne końce bułki. Jeśli ciasto nie daje się rozciągać, odstawić na 5-10 minut (zawsze przykryte) i ponowić próbę z tym samym kawałkiem. Bagietki układać w formie do bagietek lub też między ułożonymi rulonami z wysypanej mąką ściereczki kuchennej. Całość przykryć i odstawić do ostatecznego wyrośnięcia na 1 godzinę zlepieniem do góry. Wyrośnięte bagietki naciąć ukośnie ostrym nożem (lub żyletką).

Piec na rozgrzanym kamieniu bądź w formie do bagietek w temperaturze 250°C, przez około 15-20 minut do zbrązowienia skórki.

Przepis pochodzi z bloga tak sobie pichcę.

Bagietka na zaczynie poolish

Bagietka na zaczynie poolish