Bezglutenowe ciasteczka kokosowo-ryżowe

Bezglutenowe ciasteczka kokosowo-ryżowe

Ciasteczka są bezglutenowe, nie zawierają również jajek. Z podanych składników wychodzi około 10 sztuk.


Składniki

- 1/2 szklanki mąki ryżowej;
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych;
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika;
- 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia;
- 1 łyżka masła;
- 3 łyżki miodu;
- 1 łyżka cukru np. brązowego;
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego;
- 7 łyżek wrzątku.

Przygotowanie

Siemię lniane zalej wrzątkiem i odstaw do zgęstnienia. Do miski wsyp mąkę, wiórki kokosowe, słonecznik, proszek do pieczenia oraz cukier i wymieszaj. Do suchych składników dodaj siemię lniane, masło oraz miód. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Zwilżonymi zimną wodą rękami nabieraj małe porcje ciasta i formuj ciasteczka (ciasto mocno zgniataj). Gotowe układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 10 minut (do delikatnego zrumienienia).

Bezglutenowe ciasteczka kokosowo-ryżowe