Bigos z kurczakiem

Bigos z kurczakiem

Oczywiście tradycyjny bigos jest najlepszy, ale czasami warto ugotować trochę inny.


Składniki

- 70 dkg kapusty kiszonej;
- 2 piersi z kurczaka;
- kawałeczek chudego boczku;
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego;
- 1 puszka lub słoiczek domowych pomidorów w zalewie;
- 1 cebula;
- olej;
- bulion;
- pieprz;
- sól;
- kminek;
- ziele angielskie;
- 2 liście laurowe - użyłam firmy Kotányi;
- troszeczkę cukru;
- ząbek czosnku;
- kawałeczek marchewki, pietruszki i selera.

Bigos z kurczakiem

Przygotowanie

Kapustę kiszoną w zależności od tego jak bardzo jest kwaśna, wypłucz i odciśnij lub tylko odciśnij, a następnie posiekaj drobno i przełóż do garnka. Obraną cebulę posiekaj drobno, podsmaż na patelni z niewielką ilością tłuszczu i dodaj do kapusty. Piersi z kurczaka dokładnie umyj, oczyść, pokrój w kostkę i podsmaż na tłuszczu po cebuli (jeśli będzie to konieczne, dodaj jeszcze troszeczkę oleju). Boczek pokrój w kosteczkę, dodaj do kurczaka, jeszcze chwileczkę podsmaż i przełóż do garnka z kapustą. Obraną i umytą marchewkę, pietruszkę i seler również pokrój w drobną kosteczkę i dodaj do kapusty. Wlej bulion, całość wymieszaj i zacznij dusić. Następnie (teraz możesz ewentualnie odlać nadmiar bulionu, ja tego nie robię) dodaj przyprawy, pomidory, koncentrat i obrany ząbek czosnku. Całość duś około godziny. 

Bigos z kurczakiem