Biszkopt z jabłkami

Biszkopt z jabłkami

Ekspresowe wypieki również są bardzo potrzebne :)


Składniki

- 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka);
- 1 szklanka mąki pszennej;
- 2/3 szklanki cukru pudru (można dać więcej wg uznania);
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
- szczypta soli.

Dodatkowo

- 3-4 jabłka;
- ewentualnie cukier puder do oprószenia.

Przygotowanie

Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając. Kolejno dodaj po kolei żółtka, oczywiście dalej ubijając. Mąkę z proszkiem do pieczenia połącz i przesiej, a następnie delikatnie za pomocą szpatułki połącz z ciastem.

Dno tortownicy o średnicy około 26 cm wysmaruj masłem, oprósz bułką tartą i przełóż ciasto.

Jabłka przekrój na pół, obierz i ponacinaj. Poukładaj na wierzchu ciasta.

Piecz około 40-50 minut w temperaturze 180ºC, do tak zwanego „suchego patyczka”.

Biszkopt z jabłkami