Brokuł w cieście naleśnikowym

Brokuł w cieście naleśnikowym

Najczęściej tym sposobem przyrządzam piersi z kurczaka. Dziś dla odmiany brokuł.


Składniki

- duży brokuł;
- sól, słodka i ostra papryka oraz pieprz do smaku.

Ciasto naleśnikowe

- 2 jajka;
- 1/2 szklanki mąki;
- 1/3 szklanki mleka;
- 1/2 łyżeczki soli;
- szczypta pieprzu cayenne;
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki;
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki.

Dodatkowo

- mąka do obtaczania;
- olej do smażenia.

Przygotowanie

Brokuł umyj, osusz i podziel na różyczki. Następnie posyp go przyprawami.
Składniki na ciasto naleśnikowe połącz w miseczce. Miksuj, aż uzyskasz, jednolite ciasto. Ciasto powinno być gęste. Jeśli jednak wyjdzie rzadkie to dodaj jeszcze odrobinę mąki, jeśli będzie bardzo gęste, to dodaj mleka. Gotowym ciastem zalej przygotowane różyczki brokuła, delikatnie wymieszaj. Odstaw na kilka minut i jeszcze raz wymieszaj.
W wysokiej patelni lub garnku rozgrzej olej. Przed włożeniem do tłuszczu dokładnie pokryj różyczki ciastem naleśnikowym, a dodatkowo możesz jeszcze obtoczyć w mące. Smaż na wolnym ogniu z każdej strony na złoty kolor. Po upieczeniu osusz na ręczniku papierowym.