Bułeczki „pan de sal”

Bułeczki „pan de sal”

Pan de sal to drożdżowe filipińskie bułeczki. Myślę, że Wam również posmakują. Polecam :) „Pan de sal” dosłownie oznacza solony chleb, jednak te bułeczki nie są słone i następnym razem na pewno dodam zdecydowanie więcej soli do ciasta.


Składniki

- 4 szklanki mąki pszennej chlebowej;
- 12 g drożdży suchych;
- 1 i 1/3 szklanki letniej wody;
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego;
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru;
- 1 łyżeczka soli;
- bułka tarta, do obtoczenia.

Przygotowanie

Mąkę wymieszaj z suchymi drożdżami, dodaj sól, cukier, a następnie wodę wymieszaną z olejem. Składniki połącz i wyrób ciasto. Zagniataj do czasu, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę i włóż do oprószonej mąką miski. Postaw w ciepłym miejscu przykryte ściereczką na około 1,5 godziny (do podwojenia objętości).
Po wyrośnięciu jeszcze chwileczkę wyrób, a następnie rozwałkuj na kształt prostokąta i zwiń w gruby rulon, tak jak naleśniki. Gotowy rulon obtocz w bułce tartej i ostrym nożem podziel mniej więcej na 10 części. Kawałki ciasta układaj na wyłożonej papierem blaszce, rozcięciem ku górze i pozostaw przykryte ściereczką jeszcze na około 20 minut.
Po tym czasie piecz w temperaturze 190ºC przez około 20 minut lub do zrumienienia. Po wyjęciu z piekarnika wystudź na kratce.

Przepis pochodzi z bloga moje wypieki.

Bułeczki „pan de sal”