Bułeczki popovers

Bułeczki popovers

W sam raz, jeśli mamy smak na ciepłe, pachnące, domowe bułeczki, a akurat nie mamy czasu na długie przygotowywanie ciasta. Te można przygotować w kilka minut. Są bardzo dobre, zwłaszcza jeśli pałaszujemy je jeszcze ciepłe np. z konfiturami. Ciasto na te bułeczki jest bardzo płynne, ale takie właśnie ma być, a po upieczeniu powinny być puste :)

Bułeczki popovers


Składniki

- 1 szklanka mąki pszennej;
- 1 szklanka mleka;
- 2 łyżki roztopionego i ostudzonego masła;
- ¼ łyżeczki soli;
- 3 jaja.

Bułeczki popovers

Przygotowanie

W dużej misce rozmącamy jaja z solą, dodajemy mleko, mąkę, masło, wszystko dokładnie miksujemy.

Napełniamy papierowe koszulki do muffinek do połowy wysokości.

Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210°C i pieczemy 20 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 190°C i pieczemy kolejne 10 minut, aż bułeczki ładnie się zarumienią.

Przepis pochodzi z bloga matkawariatka.

Bułeczki popovers