Bułeczki z mięsem

Bułeczki z mięsem

Ostatnie bułeczki z pieczarkami bardzo nam smakowały, więc musiała być ich powtórka ;) Dla odmiany tym razem były z mięsem.


Składniki

Ciasto

- 50 dkg mąki pszennej;
- 1/2 szklanki letniej wody;
- 1/2 szklanki letniego mleka;
- 1 jajko;
- 2 łyżki oleju;
- 1 łyżeczka soli;
- 12 g suchych drożdży.

Nadzienie

- 50 dkg np. karczku bez kości;
- 1 cebula;
- 2 łyżki bułki tartej;
- 1 jajko;
- tłuszcz do smażenia;
- majeranek;
- ziele angielskie;
- liść laurowy;
- sól;
- pieprz.

Dodatkowo

- 1 małe jajko;
- 1 łyżka mleka.

Bułeczki z mięsem

Przygotowanie

Przesianą mąkę wymieszaj ze wszystkim składnikami, tłuszcz dodaj na końcu. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż będzie elastyczne. Uformuj z niego kulę i odłóż w ciepłe miejsce. Pozostaw przykryte ściereczką do podwojenia objętości.
Mięso ugotuj z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Cebulę pokrój w kosteczkę i podsmaż na patelni z dodatkiem tłuszczu. Ugotowane mięso zmiel i połącz w miseczce z podsmażoną cebulą, surowym jajkiem oraz bułką tartą. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Wyrośnięte ciasto podziel na 10-12 równych części. Każdą część rozwałkuj, mniej więcej tworząc kształt bułeczki (mogą być okrągłe lub podłużne). Na środek nałóż farsz, złóż na pół i brzegi ciasta zlep bardzo dokładnie. Gotowe bułeczki układaj w odstępach, łączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane bułeczki przykryj ściereczką i zostaw jeszcze na około 30 minut. Jajko połącz z mlekiem i przed włożeniem do piekarnika posmaruj nim bułki. Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.