Bułeczki z siemieniem lnianym

Bułeczki z siemieniem lnianymNiestety pogoda nadal nie dopisuje, a co za tym idzie pojawiają się wiosenne przeziębienia. W związku z tym, w trosce o nasze zdrowie, zajadamy się naszym polskim pyszniutkim miodem, a do niego najbardziej pasują pyszne bułeczki z siemieniem lnianym.

Bułeczki z siemieniem lnianym
Składniki

- 185 g mleka;
- 125 g wody;
- 3 łyżki miodu;
- 1 duże jajko;
- 2 łyżki oleju z orzechów laskowych/włoskich lub roztopionego masła;
- 325 g mąki pszennej;
- 175 g mąki pszennej razowej;
- 80 g siemienia lnianego;
- 13 g świeżych drożdży (1 1/3 łyżeczki instant);
- 10 g soli.

Bułeczki z siemieniem lnianymPrzygotowanie

Znajomy piekarz zdradził mi tajemnicę, że siemię lniane przed dodaniem do ciasta najlepiej namoczyć w gorącej wodzie i po całkowitym ostygnięciu dopiero go dodać do ciasta.

Na początku całe siemię podane w przepisie namoczyć w wodzie aby stygło.

W miseczce wymieszać mleko, miód, jajko i tłuszcz. Do dużej miski wsypać obie mąki i wkruszyć drożdże, wymieszać, a później wsypać sól.

Płynne składniki oraz wystudzone siemię wlać do suchych. Dokładnie połączone składniki wyłożyć z miski na stół i zagniatać przez 10 minut. Kulę ciasta umieścić w misce i w ciepłym miejscu zostawić do fermentacji na 45 minut. Ciasto wyłożyć znów na stół i zagniatać przez 5 minut. Z powrotem włożyć do miski i pozwolić mu wyrosnąć kolejne 45 minut.

Następnie podzielić na 10 części (89 g) i z każdej uformować okrągłą bułeczkę.
Ułożyć je na blasze i zostawić do wyrośnięcia szczelnie okryte folią na 1 godzinę w temp. 23°C. Bułeczki piec z parą w piecu rozgrzanym do 200°Cprzez 20 minut.

Przepis podpatrzony na blogu tatter, trochę zmodyfikowany przeze mnie .

Bułeczki z siemieniem lnianym