Bułki francuskie z przedziałkiem

Bułki francuskie z przedziałkiemBardzo polecam te bułeczki, są rewelacyjne... Uważam je za najlepsze jakie jadłam i bardzo często je piekę. Rozchodzą się błyskawicznie, a więc jest to dowód, że są pyszne. Ślicznie pachną i są chrupiące. Są to bułeczki dla cierpliwych, ponieważ na ich przygotowanie potrzebujemy ok. 3 godzin, ale warto ;) Ostatnio z sałatką francuską smakowały znakomicie.

Bułki francuskie z przedziałkiem
Składniki

- 400 g (3 i 1/2 szklanki) mąki chlebowej;
- 1 i 1/2 łyżeczki soli;
- 1 łyżeczka drobnego cukru;
- 15 g świeżych drożdży;
- 120 ml (1/2 szklanki) ciepłego mleka;
- 175 ml (3/4 szklanki) ciepłej wody.

Bułki francuskie z przedziałkiemPrzygotowanie

Lekko natłuścić dwie blachy lub wyłożyć papierem.

Przesiać mąkę i sól do dużej miski. Wymieszać z cukrem i w środku zrobić wgłębienie.

W małym pojemniczku wymieszać drożdże z mlekiem, aż do rozpuszczenia drożdży. Wlać je do zagłębienia w mące i lekko posypać mąką. Pozostawić w temperaturze pokojowej ok. 15-20 minut.

Następnie dodać wodę i całość wymieszać, po czym wyjąć na blat lekko posypany mąką i zagniatać na gładkie i elastyczne ciasto ok. 8-10 minut, można z pomocą miksera. Ciasto umieścić w lekko naoliwionej misce, przykryć lekko naoliwioną folią i pozostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na ok. 1 i 1/2 godziny lub do momentu podwojenia objętości.

Bułki francuskie z przedziałkiem

Wyrośnięte ciasto wyciągnąć na blat lekko posypany mąką i ponownie zagnieść. Przykryć i pozostawić na 5 minut.

Podzielić ciasto na 10 części. W dłoniach formować kulki i nadawać im owalny kształt. Lekko posypać mąką i układać na blachach, zostawiając przestrzeń pomiędzy bułkami. Przykryć lekko naoliwioną folią i pozostawić w pokojowej temperaturze ok. 30 minut do momentu, gdy bułki prawie podwoją swoją wielkość.

Po 30 minutach lekko natłuścić kant dłoni i wciskać go w środek każdej bułki robiąc głęboki przedziałek. Ponownie przykryć i pozostawić na 15 minut.

W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 230°C. Włożyć foremkę wypełnioną szklanką wody na dno piekarnika. Włożyć blachy z bułkami i piec ok. 15 minut. Wystudzić na kratce.

Bułki francuskie z przedziałkiem