Cenci - karnawałowy przysmak z Włoch

Cenci - karnawałowy przysmak z Włoch

W tym roku wyjątkowo zamiast faworków przygotowałam karnawałowy przysmak z Włoch, który faworki bardzo przypomina. Nie ukrywam, że z przygotowaniem ciasta miałam pewne problemy i już miało wylądować w koszu… ale się nie poddałam… Otóż składniki absolutnie się nie kleiły, dopiero po dodaniu kilku łyżek wody otrzymałam elastyczne ciasto. No i cała zabawa się opłaciła, bo cenci wyszły bardzo smaczne. Taaakie poduszeczki ;)


Składniki

Ciasto

- 2 jajka;
- 4 łyżki drobnego cukru;
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii;
- 300 g mąki pszennej;
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 20 g miękkiego masła;
- dodałam około 6 łyżek wody (temp. pokojowa).

Dodatkowo

- olej do smażenia;
- cukier puder do oprószenia.

Cenci - karnawałowy przysmak z Włoch

Przygotowanie

Jajka z cukrem oraz ekstraktem waniliowym umieść w dużej misce i zmiksuj. Kolejno stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz masło, cały czas miksując. Jeśli twój mikser będzie odmawiał współpracy, zacznij wyrabiać ciasto ręką. Stopniowo dodawaj wodę i wyrabiaj, aż powstanie miękkie, jednolite ciasto. Gotowe ciasto odłóż w przykrytej miseczce na około 30 minut, aby odpoczęło.
Następnie rozwałkuj je możliwie jak najcieniej (możesz podzielić wcześniej na pół).
Nożykiem do ciasta lub zwykłym nożem wykrój prostokąty o wymiarach około 4 x 8 cm.
Olej rozgrzej w dużym, szerokim rondlu. Żeby sprawdzić, czy temperatura jest odpowiednia, wrzuć do garnka kawałeczek ciasta - powinno wypłynąć po kilku sekundach.
Ostrożnie wrzucaj paski ciasta na rozgrzany tłuszcz i smaż do momentu, gdy napuchną i się zarumienią. Wyjmuj łyżką cedzakową lub przy pomocy specjalnego siteczka i odkładaj na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem.
Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Przepis pochodzi z bloga „Brunetka w kuchni” z moimi małymi zmianami.

Cenci - karnawałowy przysmak z Włoch