Chleb inny niż wszystkie

Chleb inny niż wszystkie

Pierwszy raz zobaczyłam ten chleb kilka miesięcy temu na blogu my new roots i wówczas, chociaż byłam bardzo zainteresowana tym chlebem, nie zdecydowałam się go upiec ze względu na brak kilku składników, między innymi nasion babki płesznik. Jednak kilka dni temu, zobaczyłam bardzo podobny przepis na blogu lawendowy dom i to właśnie z tego przepisu skorzystałam. Pojawiły się w nim moje bardzo małe zmiany. Czytając ten przepis zastanawiałam się, jaki chleb może powstać z takich składników. Tym bardziej, że nie ma w nim drożdży, mąki, tłuszczu… Składniki sklejone są wodą… Ciśnie się pytanie „Co to za chleb?” Jest bardzo prosty w przygotowaniu, a do tego niesamowicie bogaty w błonnik, sycący i można go mrozić. Ja dodatkowo każdą ukrojoną kromeczkę, jeszcze chwileczkę podpiekałam w piekarniku. Pyszny jest z konfiturami, serkiem, wędliną ale najbardziej nam smakowały kromeczki podpieczone, ciepłe bez dodatków. Bardzo nietypowy chlebek :)
 

Chleb inny niż wszystkie


Składniki

- 1 szklanka pestek słonecznika;
- 1 szklanka orzechów laskowych;
- 1 szklanka pestek dyni;
- 1/3 szklanki siemienia lnianego złocistego - użyłam firmy Oleofarm;
- 1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej;
- 3/4 szklanki płatków owsianych;
- 4 łyżki otrębów owsianych;
- 1 łyżeczka soli;
- 1 łyżka miodu;
- 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody.

Dodatkowo

- masło do wysmarowania formy;
- bułka tarta ze złocistym lnem mielonym firmy Oleofarm lub zwykła bułka tarta do posypania formy.

Chleb inny niż wszystkie

Przygotowanie

Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu i zostaw do lekkiego przestudzenia. Do miski wsyp wszystkie suche składniki, dodaj miód i wlej ciepłą wodę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Kolejno dodaj kaszę (może być ciepła) i wszystkie składniki dokładnie połącz. Całość pozostaw w misce przynajmniej na jedną godzinę. Formę (keksówkę) wysmaruj masłem i posyp bułką. Gotową kleistą masę przełóż do formy, wyrównaj, dociśnij łyżką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piecz około 50 minut, następnie wyjmij bochenek z formy na blachę do góry dnem i piecz jeszcze kilka minut, tak aby cały chleb miał chrupiącą skórkę. Upieczony chleb wystudź na kratce. 

Chleb inny niż wszystkie