Chleb pszenny polski

Chleb pszenny polskiMoże nie jest łatwy do przygotowania, ale warto go upiec. Chleb jest pieczony na zakwasie, trzeba pamiętać, aby zaczyn na niego przygotować kilka godzin wcześniej. Jest naprawdę przepyszny. Serdecznie go polecam. Z podanych składników wychodzi duży bochenek chleba. Ja często piekę dwa mniejsze.

Chleb pszenny polski
Składniki

Zaczyn:

- 60 g zakwasu;
- 90 g mąki żytniej razowej;
- 90 g wody.

Ciasto właściwe:

- 400 g mąki pszennej (typ 450 lub 500);
- 270 g wody;
- 1 łyżeczka soli;
- 1 łyżeczka cukru.

Chleb pszenny polskiPrzygotowanie

Zaczyn:

Wszystkie składniki zaczynu wymieszać i odstawić pod przykryciem na około 8 godzin.

Ciasto właściwe:

Do zaczynu dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie a potem przełożyć na omączony blat i szybko wyrobić delikatnie podsypując mąką.

Ciasto jest bardzo rozlazłe, ale to dobrze, nie dosypujcie mąki za dużo, tylko tyle co po wierzchu.

Włożyć do miski na około 1 godzinne wyrastanie.

Wyjąć na omączony blat i szybko złożyć, delikatnie oprószając mąką.

Podłużny koszyczek do wyrastania wysypać mąką i włożyć ciasto.

Odstawić je do wyrastania na 2 do 3 godzin.

Wyrośnięte ciasto sprawnym ruchem przełożyć na blachę.

Naciąć ostrym nożem i wstawić do nagrzanego do 230°C piekarnika. Piec około 30 minut.

Gorący bochenek przełożyć na kratkę i strzepać nadmiar mąki. Wysmarować wodą lub wodą z niewielkim dodatkiem mąki ziemniaczanej.

Kroić po całkowitym wystygnięciu.

Przepis pochodzi z bloga kotlet.tv.