Chleb wielkanocny z ziołami

Chleb wielkanocny z ziołamiChociaż hoduję zakwas pszenny i żytni to na święta proponuję chleb pięknie pachnący ziołami, który zresztą nazywa się wielkanocnym. Co prawda nie jest przygotowany na zakwasie, ale jest bardzo smaczny i aromatyczny.


Składniki

- 40 dag mąki pszennej;
- 3 dag świeżych drożdży;
- łyżeczka cukru;
- szklanka mleka;
- łyżeczka soli;
- 5 dag masła;
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki, tymianku, bazylii i oregano;
- jajko.

Chleb wielkanocny z ziołamiPrzygotowanie

Do przesianej mąki wlać drożdże wymieszane z cukrem i rozpuszczone w letnim mleku. Dodać sól i roztopione letnie masło. Ciasto wyrabiać, aż będzie gładkie i lśniące. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Do wyrośniętego ciasta dodać posiekane zioła. Całość zagnieść, uformować bochenek, przełożyć do natłuszczonej formy. Z wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku na złoty kolor przez ok. 1 godz.

Chleb wielkanocny z ziołamiPrzepis pochodzi z gazety Naj poleca 1/2010.