Chleb z ziołami wg Agnieszki Maciąg

Chleb z ziołami wg Agnieszki Maciąg

Chlebek jest bardzo prosty do wykonania, a równocześnie aromatyczny i smaczny.


Składniki

- 7 g suchych drożdży;
- 1 i ¾ szklanki ciepłej wody;
- 2 łyżki cukru trzcinowego;
- 2 płaskie łyżeczki soli morskiej;
- 1 łyżka ekologicznego oleju np. słonecznikowego, rzepakowego;
- 4 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej lub krupczatki;
- 1 łyżeczka suszonego tymianku;
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu;
- 1 łyżeczka suszonej bazylii;
- 1 łyżeczka suszonego cząbru;
- 1 łyżeczka kminku;
- 2 łyżki pestek słonecznika;
- 2 łyżki sezamu;
- 1 białko do posmarowania chleba z wierzchu;
- np. pestki słonecznika, płatki owsiane do posypania chleba.

Użyłam przypraw firmy Kotányi.

Chleb z ziołami wg Agnieszki Maciąg

Przygotowanie

Suszone drożdże rozpuść w ciepłej wodzie i odstaw na 5 minut, aż zaczną „pracować”.
W dużej misce wymieszaj cukier, sól, olej, rozpuszczone drożdże, połowę mąki oraz wszystkie zioła i pestki. Całość dobrze zagnieć na jednolite ciasto (można użyć miksera z hakiem do wyrabiania twardych ciast). Nadal zagniatając, powoli dodaj resztę mąki.
Kontynuuj ugniatanie ciasta przez kolejne 10 minut. Gotowe podziel na dwie części i wilgotnymi lub wysmarowanymi olejem dłońmi uformuj bochenki i połóż je na wyłożoną papierem lub wysmarowaną olejem blachę.
Przykryj lnianą lub bawełnianą ściereczką i odstaw na około 45 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Pędzelkiem posmaruj wierzch ciasta rozkłóconym białkiem i posyp pestkami.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC, przez około 45 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 5 minut, a następnie przełóż na kratkę i zostaw do ostygnięcia.

Chleb z ziołami wg Agnieszki Maciąg