Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

Takim chlebkiem miło rozpocząć dzień. Bardzo go lubimy. Często dodajemy do niego jeszcze innych owoców. Ten był polany odrobiną pomarańczowego lukru. Do chlebka, dla każdego proponuję szklaneczkę 100% soku pomarańczowego. Na zdrowie :)


Składniki

Ciasto

- 4 dojrzałe banany;
- 130 g cukru;
- 2 łyżeczki cukru waniliowego;
- 1/3 szklanki oleju lub roztopionego masła;
- 250 g mąki;
- 2 jajka;
- pół łyżeczki sody oczyszczonej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
- szczypta soli;
- 2 łyżeczki dżemu morelowego.

Dodatkowo

- 2 łyżeczki cukru pudru;
- troszeczkę soku z pomarańczy.

Chlebek bananowy

Przygotowanie

Do kubeczka wybij jajka, wsyp do nich proszek do pieczenia oraz sodę i dokładnie wymieszaj. Po kilku minutach zaczną pracować. Banany obierz ze skórki i rozgnieć je praską do ziemniaków lub widelcem. Do miski wrzuć banany, wlej jajka, dodaj wszystkie pozostałe składniki i wszystko dokładnie połącz. Gładką masę przelej do wyłożonej papierem blaszki keksówki. Piecz około 1 godziny w 180ºC do tak zwanego „suchego patyczka”. Dodatkowo chlebek możesz delikatnie polać lukrem. Cukier puder i odrobinę soku z pomarańczy dokładnie połącz i przygotowanym lukrem polej chlebek.