Takim chlebkiem miło rozpocząć dzień. Bardzo go lubimy. Często dodajemy do niego jeszcze innych owoców. Ten był polany odrobiną pomarańczowego lukru. Do chlebka, dla każdego proponuję szklaneczkę 100% soku pomarańczowego. Na zdrowie :)
Składniki
Ciasto
- 4 dojrzałe banany;
- 130 g cukru;
- 2 łyżeczki cukru waniliowego;
- 1/3 szklanki oleju lub roztopionego masła;
- 250 g mąki;
- 2 jajka;
- pół łyżeczki sody oczyszczonej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
- szczypta soli;
- 2 łyżeczki dżemu morelowego.
Dodatkowo
- 2 łyżeczki cukru pudru;
- troszeczkę soku z pomarańczy.
Przygotowanie
Do kubeczka wybij jajka, wsyp do nich proszek do pieczenia oraz sodę i dokładnie wymieszaj. Po kilku minutach zaczną pracować. Banany obierz ze skórki i rozgnieć je praską do ziemniaków lub widelcem. Do miski wrzuć banany, wlej jajka, dodaj wszystkie pozostałe składniki i wszystko dokładnie połącz. Gładką masę przelej do wyłożonej papierem blaszki keksówki. Piecz około 1 godziny w 180ºC do tak zwanego „suchego patyczka”. Dodatkowo chlebek możesz delikatnie polać lukrem. Cukier puder i odrobinę soku z pomarańczy dokładnie połącz i przygotowanym lukrem polej chlebek.