Chruściki w kształcie kokardek

Chruściki w kształcie kokardek

Zostałam poproszona o upieczenie faworków, czy jak ktoś woli chruścików. Tym razem wykorzystałam sprawdzony przepis mojej babci, a dla odmiany zrobiłam faworki w kształcie kokardek. Polecam również róże karnawałowe.


Składniki

Ciasto

- 3 i 1/2 szklanki mąki;
- 1 szklanka kwaśnej śmietany;
- 6 żółtek;
- 2 łyżki spirytusu;
- 1 łyżka masła;
- 1 łyżka cukru waniliowego;
- szczypta soli.

Dodatkowo

- około1 l oleju;
- cukier puder do oprószenia;
- 1 ziemniak.

Chruściki w kształcie kokardek

Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto połącz i zagnieć (do ciasta dodaję spirytusu, gdyż dzięki niemu ciasto nie napije się zbyt dużo tłuszczu w trakcie smażenia). Wyrabiaj tak długo, aż ciasto będzie elastyczne i miękkie. Aby w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza, bardzo mocno wybij je wałkiem, około piętnastu minut. Po tym czasie, podziel je na 3 części, owiń folią spożywczą (aby nie wysychało) i odłóż na kilka minut żeby odpoczęło. Następnie po kolei rozwałkuj każdą część bardzo cienko. Szklanką wytnij kółka, na środku posmaruj troszeczkę białkiem i uformuj kokardki. Ziemniaka obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Olej rozgrzej do temperatury około 175ºC (wrzuć kawałek ziemniaka, i w trakcie całego pieczenia wymieniaj kawałki kiedy są już spieczone, dzięki temu olej nie spali się zbyt szybko). Smaż z obu stron na złoty kolor. Osącz z tłuszczu na ręczniczku papierowym. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.

Chruściki w kształcie kokardek

Chruściki w kształcie kokardek