Churros

Churros

Trudno im się oprzeć :) Nam najbardziej smakują oprószone cukrem pudrem i cynamonem, ale polecam również podać do nich gorącą czekoladę. Najsmaczniejsze zaraz po usmażeniu.


Składniki

Ciasto

- 20 dkg mąki;
- 10 dkg masła/margaryny;
- 4 duże jajka;
- ewentualnie 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 szklanka wody;
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii;
- szczypta soli.

Dodatkowo

- olej do smażenia;
- cukier puder, ewentualnie cynamon do prószenia lub gorąca czekolada do podania.

Churros

Przygotowanie

W rondelku zagotuj wodę z masłem/margaryną i solą. Na gotującą się wodę wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość mieszaj (np. za pomocą drewnianej rózgi) do momentu  powstania gładkiego i lśniącego ciasta (będzie gotowe, kiedy zacznie odchodzić od garnka). Masę zostaw do ostudzenia, a następnie w chłodne ciasto wetrzyj, ekstrakt z wanilii oraz jajka - dodawaj po jednym.
Ciasto przełóż do szprycy lub rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką np. w kształcie gwiazdki.
W głębokim rondlu rozgrzej olej.
Ciasto wyciskaj od razu do oleju (może być ciężko…), tworząc długie paski. Długość ciasteczek około 10 cm. Smaż na złoty kolor.
Upieczone wyciągnij na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Przed podaniem churros oprósz cukrem pudrem lub cukrem pudrem i cynamonem ewentualnie polukruj. Możesz również podać z gorącą czekoladą.

Churros