Ciasteczka migdałowe

Ciasteczka migdałowe

Pyszne ciasteczka, chrupiące na wierzchu, a w środku delikatne i mięciutkie. Polecam przygotować je z konfiturą z róży. Chociaż nawet bez żadnego nadzienia też są pyszne.


Składniki

Ciasto

- 20 dkg zmielonych migdałów;
- 10 dkg mąki;
- 3 białka;
- 20 dkg cukru pudru;
- 2 krople prawdziwej esencji z migdałów;
- 1 łyżka miodu.

Dodatkowo

- cukier puder do obtoczenia ciastek;
- ewentualnie konfitura lub słupki migdałów.

Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto połącz w miseczce i zagnieć. Ciasto po zagnieceniu może się kleić, ważne jednak jest, aby wszystkie składniki się połączyły. W razie konieczności dosyp troszeczkę mąki. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na około pół godziny.
Po wyjęciu z lodówki formuj małe kuleczki (wg uznania, albo wielkości orzecha włoskiego, albo laskowego), obtaczaj w cukrze pudrze i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy ciasteczkami zachowaj odstępy. Następnie każdą kuleczkę delikatnie spłaszcz. Jeśli chcesz wypełnić je nadzieniem, to zrób na środku każdego ciasteczka wgłębienie np. końcem drewnianej łyżki i połóż nadzienie.
Piecz w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika studź ciasteczka na kratce.

Ciasteczka migdałowe