Bardzo lubię różnego rodzaju ciasteczka owsiane, ale te z bakaliami smakują mi najbardziej. Wielkość ciasteczek zależy od naszych preferencji, mnie z podanych składników wychodzi około 11. Orzechy oraz bakalie również można dodać wg własnych upodobań.
Składniki
- 115 g masła;
- 1 łyżka jasnego miodu;
- 70 g cukru pudru;
- 1/2 łyżeczki cynamonu;
- 120 g mąki pszennej;
- 120 g płatków owsianych;
- 1 łyżka sezamu;
- 1 łyżka słonecznika;
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych;
- 30 g posiekanych orzechów laskowych;
- 1 łyżka posiekanych migdałów;
- 70 g żurawiny;
- szczypta soli.
Przygotowanie
Do rondelka włóż masło, miód, cukier oraz cynamon. Całość podgrzewaj na małym ogniu (od czasu do czasu mieszając) do momentu uzyskania jednolitej masy. Kiedy masa będzie gotowa rondelek zdejmij z ognia.
W misce połącz pozostałe składniki i wymieszaj. Kolejno dodaj przygotowaną masę i całość dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki. Gdy osiągniesz konsystencję ciasta, podziel całość na porcje, tworząc kulki (u mnie najczęściej około 10-11).
Przygotowane kulki układaj na wyłożonej papierem blaszce, zostawiając między nimi odstępy. Każdą kulkę spłaszcz ręką lub łyżką, tworząc kształt ciasteczka.
Piecz około 15-20 minut, w piekarniku nagrzanym do 180°C, do zezłocenia ciasteczek. Po wyjęciu z piekarnika zostaw na blaszce kilka minut, by lekko stwardniały.