Ciasteczka z kakao

Ciasteczka z kakao

To pierwsza propozycja z nowej książki Anny Starmach „Pyszne. Na każdą okazję”.
Bardzo lubię te śliczne zakręcone ciasteczka. Często takie robię, z tym że jak do tej pory nie dodawałam do nich migdałów i cynamonu.


Składniki

- 300 g mąki pszennej;
- 150 g masła;
- 100 g drobnego cukru;
- 2 żółtka;
- 1 i 1/2 łyżki kakao;
- 1 łyżka śmietany;
- 1/2 łyżeczki cynamonu;
- 2 łyżki mielonych migdałów;
- 1 łyżeczka cukru waniliowego;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Ciasteczka z kakao

Przygotowanie

W misce wymieszaj mąkę, pokrojone na kawałeczki masło, cukier, śmietanę, żółtka i proszek do pieczenia. Ciasto wyrabiaj, aż składniki się połączą. Następnie podziel ciasto na dwie części: do jednej dodaj kakao i cynamon, a do drugiej zmielone migdały i cukier waniliowy. Oba ciasta włóż na 15 minut do lodówki. Następnie każde rozwałkuj i połóż jedno na drugim, zwiń w roladę i ponownie włóż na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnij rulon i pokrój na małe ciasteczka. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC, przez około 15 minut. 

Ciasteczka z kakao