Ciasto czekoladowe bez mąki

Ciasto czekoladowe bez mąki

Mąkę w tym cieście zastępują migdały.


Składniki

- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej;
- 1 łyżka gorącej wody;
- 80 g masła;
- 3 łyżki serka mascarpone;
- 100 g gorzkiej czekolady;
- 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego;
- 4 duże jajka, osobno żółtka i białka;
- 160 g cukru;
- 200 g zmielonych migdałów;
- cukier puder do posypania;
- ulubione owoce - u mnie czereśnie i borówki amerykańskie.

Ciasto czekoladowe bez mąki

Przygotowanie

Kawę rozpuszczalną rozmieszać w 1 łyżce gorącej wody.

Do rondelka włożyć posiekane masło, połamaną czekoladę, wlać kawę i podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż składniki się roztopią i połączą w jednolitą masę. Zdjąć z ognia, dodać aromat, serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Następnie odstawić do ostygnięcia (ma być letnia lub w temperaturze pokojowej).

Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając mikserem, dodać stopniowo połowę cukru i mieszać, aż masa zrobi się gęsta i lśniąca.

W drugiej misce żółtka utrzeć z resztą cukru na kremową, białawą masę.

Do żółtek wlać czekoladę i wymieszać łyżką. Dodać zmielone migdały, wymieszać. Dodać 1/3 piany z białek i wymieszać delikatnie. Dodać resztę piany z białek i znów wymieszać delikatnie łyżką.

Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Na wierzchu ułożyć owoce. Piec w temperaturze 180°Cna funkcji góra-dół przez około 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Na końcu delikatnie zdjąć obręcz. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Przepis pochodzi z bloga mała cukierenka z moimi zmianami.