Ciasto czekoladowo-wiśniowa pianka

Ciasto czekoladowo-wiśniowa pianka

Łatwa i smaczna :)


Składniki

Biszkopt

- 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka);
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;
- 1/4 szklanki mąki pszennej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1/2 szklanki cukru;
- szczypta soli;
- 1 łyżeczka octu.

Masa czekoladowo-wiśniowa

- 500 ml śmietanki czekoladowej 30%;
- 2 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 1 szklance wody;
- 1 słoiczek gęstej konfitury wiśniowej z kawałkami owoców.

Dodatkowo

- 1 galaretka wiśniowa;
- ewentualnie do dekoracji wiśnie, granat lub kropelki/groszki czekoladowe.

Przygotowanie

W kubeczku wymieszaj żółtka z proszkiem do pieczenia i octem (zaczną pracować). Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę, stopniowo nie przerywając ubijania dodaj cukier. Ubite białka delikatnie połącz z przygotowanymi żółtkami. Na końcu wymieszaj dokładnie z mąkami dosypując je porcjami. Ciasto biszkoptowe przelej do wyłożonej papierem lub natłuszczonej tortownicy o średnicy 24 cm. Piecz około 25 minut w 170ºC.
2 galaretki wiśniowe rozpuść w 1 szklance gorącej wody. Konfiturę przełóż do miseczki, wlej do niej rozpuszczone galaretki i wymieszaj. Śmietankę ubij na puszystą masę, a pod koniec ubijania dodaj konfiturę z galaretką i dobrze wymieszaj.
Masę przelej na ostygnięty biszkopt i wstaw do lodówki, aby się ścięła. W międzyczasie przygotuj ostatnią galaretkę. Masę udekoruj wg uznania i wylej na nią gęstniejącą galaretkę. Wstaw ponownie do lodówki. 

Ciasto czekoladowo-wiśniowa pianka