Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto, które smakiem  przypomina takie pieczone przez babcię :) Wyśmienite z filiżanką kawy, herbaty, a nawet szklanką mleka – jeśli ktoś lubi :)


Składniki

- 500 g mąki pszennej;
- 20 g świeżych drożdży;
- 4-5 łyżek cukru (ok. 55 g);
- 60 g masła;
- 1 szklanka mleka;
- 1 jajko;
- szczypta soli;
- ok. 1 kg śliwek węgierek;
- 4 łyżki cukru;
- 1 łyżeczka cynamonu.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Przygotowanie

Drożdże pokruszyć i wymieszać z łyżką cukru, mąki i ciepłego mleka. Odstawić na około 20 minut.

Mąkę przesiać do dużej miski lub na stolnicę i zrobić w środku dołek. Masło rozpuścić w mleku.
Do dołka w mące wlać drożdżowy zaczyn. Dodać pozostały cukier, sól, jajko i ciepłe mleko z masłem. Zagnieść ciasto i wyrabiać około 10 minut, aż zrobi się jednolite, gładkie i zacznie odchodzić od rąk. Uformować w kulę, przełożyć do czystej, wysmarowanej oliwą miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30-40 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.

W tym czasie umyć śliwki, wypestkować i pokroić na ćwiartki.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na cienki placek. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy, wyklejając również boki formy ( z podanej porcji ciasta można upiec: dwie tortownice, dużą blachę lub kilkanaście drożdżówek). Na wierzch ułożyć śliwki, lekko dociskając do ciasta. Odstawić na 15 minut.

W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180°Ci piec około 30 minut, aż brzegi ciasta zarumienią się. Cztery łyżki cukru wymieszać z cynamonem i posypać gorące ciasto.

Przepis pochodzi z bloga everycakeyoubake.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami