Ciasto jabłkowo-cynamonowe

Ciasto jabłkowo-cynamonowe

Bardzo lubię ciasta z jabłkami, a te z cynamonem wyjątkowo.


Składniki

- 2 szklanki mąki tortowej;
- 1 szklanka cukru;
- 4 duże jajka (oddzielnie białka i żółtka);
- szczypta soli;
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 płaska łyżeczka sody;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- 3 łyżeczki przyprawy do jabłecznika - użyłam firmy Kotányi;
- 1 duża łyżka miodu;
- 2/3 szklanki oleju;
- 2-3 jabłka pokrojone w kostkę;
- 5 dkg posiekanych orzechów włoskich;
- 5 dkg posiekanych migdałów;
- 5 dkg rodzynek.

Ciasto jabłkowo-cynamonowe

Przygotowanie

Jabłka umyj, obierz, pokrój w kostkę i wrzuć do miseczki. Orzechy i migdały posiekaj, połącz z jabłkami, następnie dodaj cynamon oraz przyprawę do jabłecznika. Całość wymieszaj.

Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę, nie przerywając ubijania stopniowo dodawaj cukier i po jednym żółtku. Na końcu dodaj miód.

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz sodą i powoli dodawaj do masy jajecznej. Wlej olej i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodaj przygotowane jabłka i łyżką całość delikatnie połącz.

Ciasto przelej do wyłożonej papierem lub natłuszczonej tortownicy o średnicy 24 cm. Piecz około 50 minut w 180ºC.

Ciasto jabłkowo-cynamonowe