Ciasto jogurtowe z morelami

Ciasto jogurtowe z morelami

Polecam osobom, które lubią tego typu ciasta. Można je przygotować z dowolnymi owocami.


Składniki

Ciasto

- 500 g mąki pszennej;
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej;
- szczypta soli;
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków;
- 160 ml oleju;
- 1 jajko;
- sok wyciśnięty z 1 cytryny;  
- skórka z starta z 1 cytryny;
- 600 g jogurtu greckiego.

Dodatkowo

- morele (mogą być również inne owoce);
- cukier puder do oprószenia.

Ciasto jogurtowe z morelami

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Owoce umyj i zostaw do osuszenia. Następnie przetnij na pół i wypestkuj.
Mąkę, sodę oraz sól przesiej i odłóż. W dużej misce najpierw rozbełtaj jajko, następnie dodaj olej, cukier, sok i skórkę z cytryny. Całość wymieszaj. Kolejno dodaj jogurt i mieszaj do połączenia składników. Dodaj przygotowaną mąkę z sodą, solą i ponownie wymieszaj.
Ciasto będzie gęste, czasami wygląda na lekko zwarzone, ale nie należy się tym przejmować.
Blachę o wymiarach około 25 x 30 cm (może być większa) wysmaruj masłem  i wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto i wyrównaj. Na wierzch wyłóż owoce, rozciętą stroną do góry.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 50 - 60 minut do tak zwanego „suchego patyczka”. Wyjmij i  wystudź.
Przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem.

Ciasto jogurtowe z morelami