Ciasto krucho-drożdżowe z truskawkami

Ciasto krucho-drożdżowe z truskawkamiTo już chyba ostatni przepis z truskawkami w tym roku :)


Składniki

- 40 dag mąki;
- kostka margaryny;
- 5 dag drożdży;
- 3 jajka;
- 2 łyżki gęstej śmietany;
- truskawki;
- pół szklanki cukru;
- szczypta soli;
- cukier puder do posypania.

Ciasto krucho-drożdżowe z truskawkami

Przygotowanie

Do miseczki włożyć śmietanę, wbić 3 jajka, dodać drożdże, łyżkę cukru i wszystko roztrzepać widelcem. Do większej miski wsypać mąkę, resztę cukru, dodać margarynę, szczyptę soli i razem posiekać nożem. Wlać rozczyn drożdżowy i dokładnie wyrobić ciasto. Jeżeli podczas wyrabiania ciasto za bardzo się klei do rąk dosypać mąki. Wyrobione ciasto rozwałkować na wielkość blaszki (25x36 cm). Nawinąć na wałek i przenieść na posmarowaną lub wyłożoną papierem blaszkę. Na cieście ułożyć truskawki. Piec około 45 minut w temperaturze 180°C. Upieczone i przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Z podanego ciasta upiekłam dwa mniejsze placuszki. Jeden w kształcie serca, bez dodatku truskawek.

Przepis na ciasto pochodzi od Pani Alicji Żywczak z moimi zmianami.

Ciasto krucho-drożdżowe z truskawkami