Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Dzisiaj proponuję pyszne ciasto marchewkowe. Mnie osobiście najbardziej smakuje bez żadnych dodatkowych kremów, ale dzisiaj, ponieważ jest to ciasto urodzinowe, to dodałam mu jeszcze troszeczkę dodatkowego smaczku. Tak, dzisiaj są drugie urodziny bloga … :)  


Składniki

Ciasto

- 2/3 szklanki mąki pszennej;
- 2 jajka;
- 1/3 szklanki oleju;
- 1/2 szklanki drobnego cukru;
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków;
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej;
- 1/4 łyżeczki ziela angielskiego;
- 1/4 łyżeczki soli;
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich lub pecan;
- 1/2 szklanki posiekanych, odsączonych ananasów;
- 1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki.

Krem

- 100 g serka philadelphia;
- 2 łyżki masła, w temperaturze pokojowej;
- 4 łyżki cukru pudru;
- 1/4 łyżeczki ekstraktu lub pasty z wanilii.

Przygotowanie

W jednej miseczce wymieszaj składniki suche: przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą, cukier, sól i przyprawy. W drugiej roztrzep jajka z olejem.
Kolejno połącz zawartość obu naczyń, dodaj startą marchewkę, posiekane orzechy i ananasy. Całość wymieszaj łyżką.
Formę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy przełóż ciasto i wyrównaj.
Piecz w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut do tak zwanego „suchego patyczka”. Wyjmij i wystudź na kratce.
Wszystkie składniki kremu połącz i utrzyj na gładką masę.
Przygotowany krem rozsmaruj na górze wystudzonego ciasta. Ozdób ulubionymi orzechami i delikatnie oprósz tartymi orzechami lub cynamonem. 

Przepis pochodzi z bloga moje wypieki z moimi zmianami.

Ciasto marchewkowe