Ciasto „Oczy carycy”

Ciasto „Oczy carycy”

Oczy carycy to ciasto, które bardzo ładnie się prezentuje, ale niestety jest dość pracochłonne. Można je przygotować z dowolnym, ulubionym smakiem (kolorem) galaretki. Aczkolwiek moim zdaniem należy do kategorii ciast: ładnie wygląda ale przeciętnie smakuje.


Składniki

Ciasto jasne

- 6 białek;
- szczypta soli;
- 3/4 szklanki cukru;
- 1 czubata szklanka mąki ziemniaczanej;
- 1 łyżka octu;
- 1/3 szklanki oleju;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Ciasto ciemne

- 6 żółtek;
- 2 jajka;
- 5 łyżek cukru;
- 4 łyżki mąki pszennej;
- 1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 2 łyżki kakao;
- 1/3 szklanki oleju.

Masa

- 700 ml mleka;
- 2 budynie waniliowe;
- 4 łyżki cukru;
- 16 g cukru waniliowego;
- 250 g miękkiego masła;
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej;
- ewentualnie alkohol do smaku.

Poncz

- 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody;
- około 5 łyżek soku z cytryny;
- 1-2 łyżki cukru.

Dodatkowo

- 2 opakowania galaretki (u mnie agrestowa);
- 700 ml gorącej wody;
- około 20 sztuk okrągłych biszkoptów;
- 1/2 szklanki zaparzonej kawy (u mnie rozpuszczalna + 2 łyżki likieru kawowego).

Ciasto „Oczy carycy”

Przygotowanie

Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Następnie stopniowo nie przerywając miksowania dodaj cukier. Kolejno powoli wlej olej oraz ocet cały czas miksując. Do ubitej piany partiami wsypuj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszaj delikatnie szpatułką, aby jak najmniej naruszyć pianę. Gotowe ciasto odstaw.

Żółtka z jajkami i cukrem zmiksuj na puszystą, jasną masę, aż masa będzie jasna i puszysta. Kolejno powoli wlej olej cały czas miksując. W kilku partiach dodaj przesiane suche składniki i powoli wymieszaj szpatułką, aby masa jak najmniej opadła.

Blachę o wymiarach 21 x 32 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wykładaj łyżką na zmianę jasną i ciemną masę. Delikatnie wymieszam dwukolorowe ciasta np. wykałaczką tworząc esy-floresy. Piecz przez około 40 minut, w piekarniku nagrzanym do 180°C, do tak zwanego „suchego patyczka”.Ostudzone ciasto przekrój wzdłuż na dwa blaty.

500 ml mleka zagotuj razem z cukrami. W pozostałym mleku rozpuść przesiany proszek budyniowy. Gotujące się mleko zestaw z ognia i cały czas energicznie mieszając wlej rozpuszczony proszek budyniowym. Ponownie postaw na ogień i mieszając gotuj, aż budyń będzie gęsty. Gotowy odstaw do całkowitego wystudzenia.

Miękkie masło zmiksuj na puszystą masę. Następnie po łyżce dodaj zimny budyń i całość zmiksuj na jednolity krem. Na koniec dodaj kawę, ewentualnie alkohol.

Galaretki rozpuść w gorącej wodzie, odstaw do ostudzenia. Chłodną możesz włożyć do lodówki. Należy sprawdzać i wyjąć kiedy zacznie tężeć.

Przygotuj również poncz oraz rozpuść kawę.

Jeden blat ciasta ułóż w formie, nasącz ponczem i wyłóż połowę kremu. Biszkopty nasączaj w zaparzonej i ostudzonej kawie i układaj jeden przy drugim. Wyłóż dosyć mocno tężejącą galaretkę i włóż do lodówki do całkowitego ścięcia. Następnie wyłóż pozostały krem i drugi blat ciasta nasączony ponczem. Ciasto włóż na kilka godzin do lodówki.

Przepis z bloga „Uwielbiam gotować” z moimi małymi zmianami.

Ciasto „Oczy carycy”

Ciasto „Oczy carycy”