Ciasto optymistów

Ciasto optymistów

Tak jakoś już mam, że zawsze zbieram przepisy na ciasta, których jeszcze nie robiłam od całej mojej rodziny i moich znajomych. To ciacho już kilka lat temu zrobiła moja ciocia na swoje imieniny i jak je zobaczyłam w przekroju (te wszystkie warstwy), to moja buzia i oczy się uśmiechnęły. Ciasto wg mnie wygląda rewelacyjnie.
Ale…
Ale jest dość pracochłonne, a w smaku… jest po prostu dobre.
Robiłam je tylko kilka razy i chyba najbardziej mi smakowało ze świeżymi wiśniami. Robiłam je również w różnej wielkości blaszkach.
Co do tego ciasta, zdania mojej rodziny i moich znajomych są podzielone.
Dużym plusem jest to, że bardzo ładnie się kroi (już po kilku godzinach w lodówce) bez względu na wielkość użytej blaszki, a co za tym idzie wielkość ciasta.
No i jak go nie zrobić jeszcze raz, skoro tak cudownie wygląda :)


Składniki

Ciasto

- 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypania;
- 6 żółtek;
- 250 g zimnej margaryny lub masła;
- 1 szklanka 12% śmietany;
- 1/2 szklanki cukru pudru;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- szczypta soli.

Wiśniowa beza

- 6 białek;
- 3 kisiele wiśniowe z cukrem;
- szczypta soli.

Masa

- 2 budynie waniliowe bez cukru, oczywiście z cukrem również mogą być;
- 3 szklanki mleka;
- 220 g miękkiego masła;
- spirytus;
- ewentualnie wiórki kokosowe.

Dodatkowe

- wydrylowane świeże wiśnie, mrożone lub z kompotu (w miarę możliwości bez soku);
- cukier puder.

Ciasto optymistów

Przygotowanie

Żółtka wybij do dużej miski, a białka podziel po dwa do trzech różnych miseczek.
Następnie do żółtek dodaj wszystkie pozostałe składniki ciasta i szybko zagnieć (w razie konieczności podsyp mąką). Gotowe ciasto podziel na sześć równych części, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia (tym razem użyłam blaszki 23 x 23 cm, ale zdecydowanie można użyć większej).
Wyjmij dwie porcje schłodzonego ciasta, rozwałkuj jedną z nich i wylep spód blaszki. Przygotuj również drugą porcję.
Dwa białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj partiami jeden kisiel (proszek) i jeszcze chwileczkę ubijaj. Gotową pianę wyłóż na przygotowane w blaszce ciasto, na pianie poukładaj wiśnie i przykryj drugim rozwałkowanym ciastem. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 25-30 minut (w zależności od wielkości blaszki) należy sprawdzać, szczególnie pierwsze ciasto i piec do lekkiego zezłocenia. Dokładnie tak samo postąp jeszcze dwa razy, tak aby uzyskać trzy trójwarstwowe blaty.
Przygotuj budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, z tym że użyj do ich przygotowania 3 szklanek mleka. Zostaw do ostudzenia, mieszając od czasu do czasu.
Miękkie masło utrzyj na puch. Gdy masło będzie puszyste, nie przerywając ucierania, dodawaj po 1 łyżce zimnego budyniu. Ucieraj do momentu, aż masa będzie jednolita i puszysta. Na końcu dodaj spirytus (ilość wg uznania) i jeszcze chwileczkę ucieraj. Możesz dodać również wiórki kokosowe.
Masę podziel mniej więcej na pół. Jedną część masy nałóż na pierwszy zimny blat, na masę drugi blat i ponownie krem i ostatni blat.
Gotowe ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem.

Rada
 
Masę można podzielić na trzy części (przy czym ostatniej najmniej) i na wierzch ciasta również nałożyć masę i posypać np. kokosem.

Ciasto optymistów