Ciasto orzechowa fantazja - dla gości

Ciasto orzechowa fantazja - dla gości

Ciasto idealne dla fanów orzechów. Nasi goście za każdym razem upominają się właśnie o to ciasto. Doszło do tego, że stało się naszym flagowym poczęstunkiem, obecnym na każdym rodzinnym, czy koleżeńskim spotkaniu ;)


Składniki

Ciasto

- 60 dkg mąki pszennej;
- 20 dkg zimnego masła lub margaryny;
- 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków;
- 2 jajka i 2 żółtka;
- 3 łyżki mleka;
- szczypta soli;
- 2 łyżki miodu;
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej;
- 1 małe opakowanie cukru waniliowego.

Warstwa orzechowa

- 30 dkg łuskanych, posiekanych orzechów włoskich;
- 8 dkg masła;
- 2 łyżki miodu;
- 3 łyżki cukru.

Budyń

- 320 ml mleka;
- 1 śmietankowy budyń z cukrem.

Dodatkowo

- 3-4 łyżki dżemu lub konfitury porzeczkowej;
- 3/4 puszki gotowej masy krówkowej.

Ciasto orzechowa fantazja - dla gości

Przygotowanie

W misce połącz wszystkie składniki ciasta (masło/margarynę pokrój na mniejsze kawałki) i szybko zagnieć. Kolejno podziel je na 3 równe części i włóż do lodówki na około 20 minut.
W rondelku połącz wszystkie składniki masy orzechowej i gotuj na wolnym ogniu , często mieszając.
Jedną część ciasta przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, o bokach 23 cm. i wyrównaj. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 10-15 minut.
Drugą część przygotuj dokładnie tak samo, a na ostatnią, przed włożeniem do piekarnika, równomiernie rozprowadź lekko ostudzoną masę orzechową.
W połowie szklanki mleka rozprowadź proszek budyniowy, a resztę mleka zagotuj. Po zagotowaniu wlej rozrobiony budyń i gotuj (cały czas mieszając) do uzyskania jednolitej konsystencji. Zostaw do ostudzenia, mieszając od czasu do czasu.
Gdy placki i budyń ostygną możesz złożyć ciasto.
Pierwszy placek równo posmaruj dżemem/konfiturą porzeczkową, następnie budyniem i przykryj drugim plackiem. Kolejno na jego wierzchu równo rozsmaruj masę krówkową i przykryj plackiem z masą orzechową.
Wstaw do lodówki przynajmniej na jeden dzień.

Rady

Do pieczenia możesz użyć większej blaszki, ciasto oczywiście będzie niższe, wówczas do przełożenia użyj całej puszki masy krówkowej.
Ciasto najlepsze jest po 1-2 dniach leżakowania. Wówczas ciasto miodowe skruszeje.
Jedynym problem jest to, że dość ciężko się kroi.
Ciasto przed podaniem, najlepiej wyjąć z lodówki 2 godziny wcześniej, aby warstwa orzechowa troszeczkę zmiękła.

Ciasto orzechowa fantazja - dla gości

Wszystkim lubiącym słodkie wypieki polecam książki: 
http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki

Moje wypieki i desery na każdą okazję