Nową śmietankę firmy Gostyń, postanowiłam wykorzystać między innymi do przygotowania ciasta „Czekoladowy kopiec kreta”. Do tej śmietanki nie trzeba dodawać cukru, ani kakao. Biszkopt upiekłam w dużej tortownicy i wykorzystałam dużą ilość śmietanki, ponieważ potrzebowałam dużego ciasta. Zazwyczaj ciasto robię w małej tortownicy i wykorzystuję 500 ml śmietanki. Poniżej podaję przepis na biszkopt, ale do tego ciasta najlepiej wykorzystać swój ulubiony.
Składniki
Biszkopt
- 1/2 szklanki mąki;
- 3/4 szklanki cukru;
- 4 jajka;
- 60 g stopionego masła;
- 3 łyżki kakao;
- szczypta soli.
Masa
- 4 łyżki serka mascarpone;
- 700 ml śmietanki czekoladowej 30%.
Dodatkowo
- 6 bananów.
Przygotowanie
Masło rozpuścić w rondelku i pozostawić do ostygnięcia. Oddzielić żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Po dodaniu całego cukru również stopniowo dodawać żółtka. Powoli, naprzemiennie wlewać masło, wsypywać mąkę i kakao. Wszystko delikatnie mieszać, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut.
Po upieczeniu z biszkoptu ściągnąć papier i pozostawić do przestygnięcia. Przestudzony położyć na paterze, odciąć mu wierzch, można wyjąć trochę środka, a następnie poukładać na nim obrane banany.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone (przed połączeniem ze śmietanką serek można rozetrzeć łyżką, aby w masie nie było grudek i nie trzeba było długo ucierać). Wyłożyć w kształcie kopca na banany.
Odcięte kawałeczki biszkoptu pokruszyć, posypać po górze ciasta i przyklepać delikatnie do śmietany, wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc by masa stężała.