Domowy chleb bez wyrabiania

Domowy chleb bez wyrabiania

Najłatwiejszy :)


Składniki

- 100 ml mleka;
- 500 ml wody;
- 1 łyżka miodu;
- 750 g mąki pszennej;
- 1 łyżka soli;
- 7 g suchych drożdży.

Przygotowanie

W rondelku połącz wodę, mleko oraz miód i lekko podgrzej. Do dużej miski wsyp mąkę, sól i drożdże. Następnie do miski wlej mokre składniki i dobrze wymieszaj drewnianą łyżką (będzie się lepić i tak ma właśnie być). Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie, ciasto podziel mniej więcej na pół i przełóż do dwóch wysmarowanych masłem keksówek i odstaw do ponownego wyrośnięcia. Wierzch wyrośniętego ciasta delikatnie posyp mąką.
Na dół piekarnika wstaw naczynie z wodą i nagrzej go do 190°C. Piecz przez około 30 minut. Po tym czasie wyjmij bochenki z foremek i jeszcze przez kilka minut podpiecz ich spody.
Wystudź na kratce.

Domowy chleb bez wyrabiania