Książka „Doradca smaku” powstała na podstawie programu o tym samym tytule. Znajdziemy w niej 80 ciekawych przepisów z bardzo dużą przewagą słonych potraw - jest ich aż 65. Kolejno jest 7 propozycji potraw pikantnych i 8 słodkich. A więc „słone”, „pikantne” i „słodkie” to główny podział przepisów.
Przy każdym przepisie znajdziemy nie tylko zdjęcie gotowej potrawy, ale także poszczególne etapy jej przygotowywania. Dodatkowo każdy przepis zawiera kod QR odsyłający do filmu wideo przedstawiającego również sposób wykonywania dania.
W każdym przepisie przy składnikach podana jest informacja dla ilu osób przewidziano danie. Sposób przygotowania napisany jest prosto i zrozumiale. Dodatkowo każdy przepis zawiera propozycję podania dania.
Wśród propozycji słonych znajdziemy między innymi: „nuggetsy z kurczaka z domowym sosem barbecue”,
„domowy pasztet z królikiem”,
„pomidory z mozzarellą na ciepło”,
„przekładaniec z łososia z bobem”,
„bitki cielęce z koprem włoskim”,
„omlet z szynką parmeńską i parmezanem”.
Pikantne to na przykład „wołowina po chińsku”,
a propozycje na słodko to „beignets z jabłkami”.
Spis treści zawarty w książce niestety nie jest alfabetyczny, tylko według kolejności stron.
Wewnętrzna strona okładki zawiera tabelę, która pomaga w doborze odpowiednich przypraw do potraw. Co jest bardzo fajne.
Przyprawy i zioła są bardzo ważnym elementem wszystkich potraw zawartych w książce. Na kilku stronach pojawiają się ciekawostki na ich temat.
Zatem jak pisze we wstępie Michel Moran „…dajmy ponieść się fantazji w doborze smaków i aromatów. Odkryjmy te nieznane i przywróćmy do łask te zapomniane…”
* * * * * * * * *
„Doradca Smaku”
Michel Moran
Wydawnictwo Muza 2014
* * * * * * * * *