Drożdżowe serca z owocowym serkiem

Drożdżowe serca z owocowym serkiem

Będą smakowitym i optymistycznym początkiem dnia.


Składniki

Ciasto

- około 500 g mąki pszennej;
- 20 g świeżych drożdży;
- 1/3 szklanki cukru + 2 łyżeczki;
- 7 g cukru waniliowego;
- 3/4 szklanki letniego mleka;
- 1/4 szklanki letniej wody;
- 50 g roztopionego masła;
- 2 jajka;
- 1/4 łyżeczki soli;
- 2 łyżki mleka do posmarowania bułeczek.

Dodatkowo

- serek Almette z jagodą i maliną.

Drożdżowe serca z owocowym serkiem

Przygotowanie

Na początku przygotuj rozczyn. Drożdże rozpuść w 5 łyżkach mleka z 2 łyżeczkami cukru i 1 łyżką mąki. Odstaw przykryte w ciepłe miejsce na około 20 minut.
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól. W drugiej małej misce wymieszaj wodę, mleko i jajka. Kolejno do mąki dodaj wymieszane płyny i rozczyn z drożdży. Chwilę całość wyrabiaj i wlej masło. Ze wszystkich składników wyrób elastyczne, dość luźne, ale nie lepiące się ciasto. Ciasto stopniowo przestanie się kleić (w razie konieczności delikatnie podsyp mąką). Gotowe włóż do miski wysmarowanej delikatnie olejem. Przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości na około 60 minut.
Po tym czasie ciasto podziel na kilka równych części (u mnie 10-11), uformuj okrągłą bułeczkę, każdą kolejno rozwałkuj, mniej więcej tworząc małego naleśnika. Każdy rozwałkowany kawałek ciasta posmaruj serkiem, zwiń w rulonik, a rulonik złóż na pół. Następnie nożem przetnij go wzdłuż w połowie, tnąc od strony zgięcia. Ważne, aby nie docinać do końca i wywiń połówki serca.
Każde przygotowane serduszko od razu układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, pozostawiając między nimi spore odstępy. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut.
Wyrośnięte serduszka wysmaruj mlekiem.
Piecz w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. Wystudź na kratce.  

Drożdżowe serca z owocowym serkiem

Drożdżowe serca z owocowym serkiem