Ekspresowy piernik

Ekspresowy piernik

Myślę, że przepis na ekspresowy piernik może się przydać :) Skorzystałam z przepisu Anny Starmach.


Składniki

Ciasto

- 120 g miękkiego masła;
- 150 g cukru trzcinowego;
- szczypta soli;
- 350 g mąki pszennej;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika;
- 10 g gorzkiego kakao 200 g miodu;
- 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka);
- 50 g suszonych śliwek;
- 50 g orzechów włoskich.

Polewa

- 100 g gorzkiej czekolady;
- 50 ml mleka;
- 50 ml masła.

Dodatkowo

- bakalie do oprószenia polewy.

Ekspresowy piernik

Przygotowanie

Orzechy i śliwki posiekaj. W misce połącz przesianą mąkę, z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i kakao.
Masło utrzyj z cukrem na jasną masę. Kiedy masło będzie utarte dodawaj pojedynczo żółtka. Kolejno powoli wlej miód i stopniowo dodawaj mąkę. Kiedy wszystkie składniki się połączą za pomocą szpatułki wmieszaj orzechy i śliwki. Na końcu osobno ubij białka z solą i delikatnie wmieszaj je w masą piernikową.
Gotowe ciasto przełóż do wysmarowanej i oprószonej bułką tartą keksówki o wymiarach około 25 cm. Wyrównaj wierz i piecz przez około 50-60 minut, w piekarniku nagrzanym do 180°C, do tak zwanego „suchego patyczka”. Po wyjęciu z piekarnika ostudź.
Do rondelka wlej mleko, dodaj masło oraz pokruszoną czekoladę. Podgrzej na wolnym ogniu. Piernik polej czekoladą i posyp posiekanymi bakaliami.

Ekspresowy piernik