Faworki/Chruściki

Faworki/Chruściki

Propozycja na tłusty czwartek. U nas po raz kolejny w tym karnawale ;)


Składniki

Ciasto

- 3 szklanki mąki;
- 5 żółtek;
- 1 łyżeczka masła;
- 2 łyżki spirytusu;
- 1 łyżeczka cukru waniliowego;
- 1/2 szklanki piwa;
- szczypta soli.

Dodatkowo

- olej do smażenia - użyłam oleju rzepakowego Beskidzkiego;
- cukier puder do oprószenia.

Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto połącz i zagnieć, a w razie konieczności dolej troszeczkę więcej piwa. Wyrabiaj tak długo, aż ciasto będzie elastyczne i miękkie. Aby w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza, bardzo mocno wybij je wałkiem, około piętnastu minut. Po tym czasie, podziel je na 3 części, owiń folią spożywczą (aby nie wysychało) i odłóż na kilka minut żeby odpoczęło. Następnie po kolei rozwałkuj każdą część bardzo cienko. Radełkiem wytnij z ciasta prostokąty o szerokości około 2 cm i długości około 10 cm. Każdy prostokąt natnij w środku wzdłuż i przełóż jeden koniec przez rozcięty środek. Olej rozgrzej do temperatury około 175ºC i smaż faworki z obu stron na złoty kolor. Osącz z tłuszczu na ręczniczku papierowym. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.

Przepis na ciasto z forum cincin z moimi zmianami.

Faworki/Chruściki

 

Faworki/Chruściki