Francuska sałatka

Francuska sałatkaSałatka jest pyszna, prawie jak tradycyjna sałatka jarzynowa, której smak każdy zna. Oczywiście sałatka jarzynowa może różnie smakować (prawie w każdym domu jest przygotowywana inaczej) wszystko to zależy od doboru składników. Francuska sałatka jest doskonała do wędlin. Sprawdzi się na pewno kiedy chcemy zaprosić bliskich.


Składniki

- 2 marchewki;
- ½ korzenia selera;
- 1-2 małe buraki;
- 2-3 ziemniaki;
- 2 winne jabłka;
- sok z cytryny;
- 5-6 korniszonów;
- garść marynowanych grzybków;
- 5-6 kapeluszy pieczarek;
- 2-3 jajka na twardo;
- ½ szklanki groszku konserwowego;
- sól;
- pieprz;
- cukier;
- 4 łyżki gęstego majonezu;
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Francuska sałatkaPrzygotowanie

Wszystkie warzywa ugotować w mundurkach, obrać, pokroić w kostkę. Jabłka obrać, pociąć w słupki, skropić sokiem z cytryny. Korniszony, grzybki i sparzone kapelusze pieczarek posiekać. Jajka obrać, oddzielić żółtka od białek, białka drobno pokroić. Wszystkie składniki sałaty wymieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, wymieszać z majonezem. Przykryć, wstawić na 2 godziny do lodówki. Żółtka posiekać. Przed podaniem  sałatę posypać żółtkami i natką.

Przepis pochodzi z gazety Naj poleca 1/2010.

Francuska sałatka