Grillowany łosoś norweski z truskawkami

Grillowany łosoś norweski z truskawkami

Uwielbiam truskawki i łososia, a połączenie łososia z truskawkami z sokiem z limonki, oliwą, miodem i octem balsamicznym jest rewelacyjne.


Składniki (na 4 porcje)

- około 50 dkg fileta ze świeżego łososia norweskiego;
- 3 łyżki oliwy z oliwek;
- 2 łyżki soku z limonki lub cytryny;
- starta skórka z limonki lub cytryny;
- 1 łyżka suszonego rozmarynu;
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku;
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku;
- sól;
- pieprz.

Dodatkowo na sos z truskawkami

- 2 i 1/2 łyżki miodu;
- 6 łyżek octu balsamicznego - użyłam octu balsamicznego z Modeny;
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek;
- 1 łyżka soku z limonki;
- świeże truskawki.

Grillowany łosoś norweski z truskawkami

Przygotowanie

Filet z łososia umyj, osusz, wyjmij ewentualne ości i podziel na 4 części. Następnie włóż do miski, skrop sokiem z limonki/cytryny. Kolejno dodaj papryki, rozmaryn, startą skórkę z limonki/cytryny, oliwę, sól i pieprz. Delikatnie wymieszaj składniki, natrzyj łososia i odstaw do lodówki co najmniej na pół godziny.
W drugiej miseczce połącz składniki sosu, dodaj pokrojone truskawki i wymieszaj.
Rozgrzej grill elektryczny lub patelnię grillową i połóż na niej kawałki łososia razem z marynatą. Grilluj z każdej strony po około 3 minuty. Na końcu polej sosem, jeszcze chwileczkę grilluj i odstaw.

Jeśli łososia przygotowujemy na grillu, postępujemy jak wyżej, jedynie składniki sosu łączymy w rondelku, przed podaniem delikatnie podgrzewamy i polewamy nim rybę.

Grillowany łosoś norweski z truskawkami