Gryczany chleb bezglutenowy - na drożdżach

Gryczany chleb bezglutenowy - na drożdżach

Bardzo, bardzo łatwy do przygotowania i bardzo smaczny. Szczególnie zaraz po upieczeniu, wówczas przestaję nawet tęsknić za chlebem pszennym. Chociaż popełniam mały grzeszek... powinnam również unikać drożdży :(


Składniki

- 250 g mąki gryczanej;
- 150 g mąki ryżowej;
- 100 g mąki kukurydzianej lub 50 g mąki kukurydzianej i 50 g skrobi ziemniaczanej;
- 1 op. drożdży instant (7 g);
- 1 łyżka cukru;
- 1/2 szklanki pestek dyni lub słonecznika;
- 2 czubate łyżki siemienia lnianego;
- 1 płaska łyżka soli;
- około 550 ml ciepłej wody.

Gryczany chleb bezglutenowy - na drożdżach

Przygotowanie

Drożdże rozpuść w 1/2 szklanki ciepłej wody z cukrem. Zostaw na około 10 minut, wówczas zaczną pracować.
Pozostałe suche składniki połącz i dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki. Do suchych składników wlej przygotowane drożdże oraz 500 ml wody (resztę wody dolewaj stopniowo). Ciasto będzie gotowe kiedy uzyskasz gładką masę.
Gotowe ciasto przełóż do wysmarowanej masłem keksówki o długości mniej więcej 25 cm.
Odstaw w ciepłe miejsce i pozostaw do podwojenia objętości na około 30 minut.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 220ºC. Wstaw chleb i piecz 50 minut. Następnie bardzo ostrożnie wyjmij chleb z foremki i dopiekaj jeszcze około 10 minut.
Studź na kratce do pieczenia.

Przepis pochodzi z bloga eksperymentalnie.com