Grzybowe babeczki

Grzybowe babeczkiZ kilku wymieszanych i zapieczonych składników może powstać przepyszne danie. Taka zapiekanka na pewno wszystkim bardzo posmakuje.


Składniki

- 25 dag makaronu typu małe kolanka;
- 25 dag kurek (lub innych grzybów);
- 2 łyżki masła;
- 2 cebule;
- 10 dag mozzarelli;
- 5 łyżek śmietany (22-proc.).

Składniki na sos

- 5 dag parmezanu;
- 6 jajek;
- 5 łyżek serka mascarpone (albo tłustego sera twarogowego);
- sól, pieprz.

Grzybowe babeczkiPrzygotowanie

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić. Cebule obrać, posiekać. Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach. Mozzarellę pokroić w kostkę. Grzyby umyć, pokroić, krótko obgotować i odcedzić. Makaron, cebulę, mozzarellę i przestudzone grzyby połączyć, dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Ser mascarpone wymieszać z jajkami i startym parmezanem. Dodać sól i pieprz do smaku. Formy do muffinek posmarować masłem i napełnić masą makaronowo-grzybową. Polać sosem serowo-jajecznym i poczekać, aż jego nadmiar ścieknie. Piec około 20 minut w temperaturze 180°C.

Grzybowe babeczkiPrzepis pochodzi z gazety Pani domu poleca 7 (82)/2009.