Gulasz drobiowy

Gulasz drobiowy

Kolejny przepis na ekspresowy obiad. Bardzo smaczny i bardzo prosty. Gulasz dla osób, które nie przepadają za mięsem wieprzowym.


Składniki

- 1 duża pierś z kurczaka;
- 1 papryka czerwona lub pół czerwonej i pół żółtej;
- 2 średnie cebule;
- ząbek czosnku;
- kilka pieczarek;
- majeranek;
- ziele angielskie;
- liść laurowy;
- łyżka oleju/oliwy;
- ewentualnie zielony groszek/fasolka;
- ewentualnie pomidorki.

Gulasz drobiowy

Przygotowanie

Pierś pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju/oliwy. Do tego dodać pokrojone w kosteczkę 2 cebule, czosnek i mieszać ok. dwie minuty. Następnie pokroić paprykę, pieczarki w grubą kostkę i wrzucić do mięsa. Podlać wodą i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia można dodać zielony groszek i pomidorki. Doprawić odrobiną soli, pieprzem i ziołami. Można zagęścić 2 łyżkami mąki rozrobionymi w odrobinie wody. Zagotować i odstawić. Podawać wg uznania np. z kaszą, makaronem lub ryżem.